Share This Post

Fashion / Főoldali cikk

Mitől jó egy divatfotó?

Mitől jó egy divatfotó?

Mitől jó egy divatfotó?

A magazinok hasábjai mindig csordultig tele vannak különböző márkák kampányaival, vagy csak olyan cikkekkel, amelyek az aktuális trendeket mutatják meg hibátlan fotókon. De mitől sikerülnek ezek a képek tökéletesre? Erről osztja meg veletek véleményét Seres Csilla divatblogger.

 20160919_174248a

A megfelelő ruha és kiegészítő kijelölése alapkövetelmény, hiszen tulajdonképpen az a lényeg, hogy kiválasszák, hogy mit hirdessen az a fotó. Ezen gyakran komplett csapatok dolgoznak, és hosszas előkészületek előzik meg a végleges szettet. Nem elég ilyenkor a színek és az anyagok harmóniájára gondolni, figyelni kell arra is, hogy a kész outfit milyen érzést vált ki az emberekből. Legyen kicsit feltűnő, de ne essen túlzásokba annyira, hogy negatívan ítéljék meg, mert akkor pont az ellenkezőjét érik el annak, amit szeretnének.

Ha megvan a szett, a helyszín kiválasztása is rendkívül fontos a sikeres képhez. Egyrészt jól kell látszódnia a modellnek, másrészt jó, ha a ruházat témája passzol a környezethez. Persze gyakran látni kifejezetten ellentétes helyszíneket (például egy elegáns kollekcióhoz készülő kampány egy gyárépület területén fotózva), de ezek a maguk kontrasztja miatt emelik a figyelmet a képek iránt. Egy lazább, városiasabb szetthez általában a nagyváros nyüzsgése tökéletes háttér, míg egy szafari ihletésű, főként barna és árnyalatait használó összeállításhoz a sivatag, vagy más kietlen táj jelenti a megfelelő környezetet.

 fashion-1636868_1280

A jó kompozíció nem csak a divatfotóknál fontos, de itt különösen. Szintén előjön az, hogy a témához kapcsolódóan legyen elkapva a modell (a nagyvárosi érzést visszaadja az éppen utcán sétáló alak, míg a szafaris topiknál egy állat közelsége vagy a hőségérzet átadása sokat dob a képeken). Illetve különös figyelmet fordítanak arra, hogy azok az elemek, amelyek lényegesek (például egy konkrét ruhadarab vagy kiegészítő) azok hangsúlyosak legyenek. Idetartozik a fényekkel való játék, amely a tekintetet a megfelelő helyre vonzza.

img_4405

Részletek, részletek, részletek! Ha láttok egy tökéletes fotót egy plakáton vagy magazinban, abban biztosak lehettek, hogy ott minden direkt van úgy. A belógó hajtincs, a háttérben álló emberek, vagy tárgyak egyike sem a véletlen műve, hanem gondosan elhelyezett díszlet.

img_4381

Végül, de nem utolsó sorban: retusálás! Manapság egy fotó sem jelenik meg utómunkálatok nélkül, amellyel a hibákat elrejtik, az előnyöket pedig hangsúlyozzák. A túlságos szerkesztgetés könnyedén elronthatja a végeredményt, viszont ha igazi szakember kezei közé kerülnek a képek, akkor a gondos előkészületek nem vesznek kárba.

Ezekből is látszik, hogy milyen nehéz megalkotni egy sikeres divatfotót, viszont készítői tudják, hogy mekkora hatással lehetnek ezek az adott szezonra, így évszakról évszakra a tökéletességre törekszenek.

Az amatőr vonalon haladva a bloggerek is szép számban ontják magukból a jobbnál jobb divatfotókat, ám az anyagi, személyi és egyéb korlátok miatt nem tehetik meg, hogy olyan körülményeket megteremtve dolgozzanak, mint a legnagyobbak. Persze ezek a fotók inkább a saját kreativitásuk bemutatására szolgálnak és nem arra, hogy egy márka legújabb táskáját hirdessék, rendkívüli odaadás szükséges és néha még nagyobb munkát követel meg egy jó (!) sorozat elkészítése, hiszen több ember munkáját egy végzi el.

20160919_174431a

Ha tetszett kövesd Csillát az Instagramon: https://www.instagram.com/iamcsicsi/

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Lost Password

Register