Share This Post

Főoldali cikk / Kiemelt Híreink

Tudatos fogyasztóknak az energiaitalról!

Tudatos fogyasztóknak az energiaitalról!

Gyakorlatilag minden második ember megszállottan böngészi a termékek összetevőit. diétázók, allergiások, étel intoleranciában szenvedők… sorolhatnánk. Sokan azt gondolnák, hogy minden energiaital egyforma és nem kell nézegetni a csomagoláson feltüntetett szöveget, de ez nagyon nagy tévedés.  Ha tényleg valódi energiaitalt szeretnél vásárolni néhány fontos információt nem árt tudnod. Pláne, hogy néhány megszokott termék összetétele változott az évek során…

  1. A NETA (Népegészségügyi Termékadó) bevezetésével elérkezett a pillanat amikor definiálni kellett az energiaitalokat. Ez meg is történt – évek alatt. Ezen idő alatt különböző receptúrákkal kísérleteztek a cégek, hogy kikerüljék az adót vagy egyszerűen csak egészségesebb terméket gyártsanak. Ennek eredménye az lett, hogy bár hivatalosan az energiaital 15mg/100 ml koffein tartalom fölött értendő egy igazi energiaitalban 32 mg/100ml koffein van. Azt azért fontos tisztázni, hogy a 15 mg fölötti termékek adókötelesek nem az 15 mg-al megegyezőek. Vagyis ezen termékek nem használhatják az energy drink megnevezést. Nézzétek csak meg, hogy mik vannak most ráírva olyan termékekre amik valamikor igazi energiaitalok voltak. Energy, Power drink és társai. Ne dőljetek be. Egy energiaitalban 32 mg/ml koffein van!

 

  1. A tartósítószer: A legminőségibb energiaitalok nem tartalmaznak tartósítószert. Ez nem kikötés. Egyszerűen annak nincs utóíze amit pasztőrözéssel tartósítanak. Ahogyan az USB-t is. A pasztőrözés egy olyan eljárás amikor a terméket rövid ideg magas hőmérsékletre melegítik, majd hirtelen lehűtik, így pusztítva el a mikroorganizmusokat. Fontos, hogy a műanyag flakonban forgalomba hozott italokat nem lehet így hőkezelni, így azok biztosan tartalmaznak tartósítószert. El sem kell olvasni 🙂

 

  1. Cukor: A cukor származékokkal, édesítőszerekkel édesített energiaitalok íze is hagy némi kívánnivalót maga után, bár ez ízlés dolga. A legtökéletesebb íz élményt azonban a cukor adja. Érdemes megnézni mi szerepel az összetevők között.
   cukor

 

  1. Egyéb összetevők: Taurin, ginseng, guarana kivonat. Miután a taurin is adóköteles összetevő szinte csak import energiaitalokban fordul elő. Egyébként mérgező elegyet alkot az alkohollal, így nem is baj, hogy megszabadultunk tőle. Többféle egyéb serkentővel jelennek meg termékek, amik az alapvető hatást kismértékben befolyásolják, az íz élmény azonban változhat az összetevők függvényében.

 

 1. Szén-dioxid vagyis a szénsav. Szinte minden energiaital szénsavas. Ennek az egyik fő oka az, hogy a szénsav kitágítja a beleket így a vitaminok és a koffein valamint a cukor gyorsabban felszívódik. Ennek köszönhetően gyorsan kifejti élénkítő hatását.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Lost Password

Register